Ξενοδοχείο τεσσάρων (4) αστέρων τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, 77 κλινών

Στην θέση ‘’Ντερέμπαση’’ εντός της Αγριάς του Δήμου Βόλου, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλίας, του Νομού Μαγνησίας,  στην συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου, Γκριναφίδη και Κυρτσώνη πρόκειται να ανεγερθεί κύριο τουριστικό κατάλυμα ξενοδοχείο τεσσάρων (4) αστέρων με επιπλωμένα διαμερίσματα εβδομήντα επτά (77) κλινών.

 Η αρχιτεκτονική μελέτη πραγματοποιήθηκε με σεβασμό στο Προεδρικό Διάταγμα του Πηλίουγιατί η Αγριά είναι κατηγορία 3 βάσει του Διατάγματος.

Το κτίριο 1 βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και οδό Γκριναφίδη και αποτελείται εξολοκλήρου από επιπλωμένα διαμερίσματα στο ισόγειο, στον Α όροφο και στον Β όροφο. Το κτίριο 2 βρίσκεται ανατολικά του κτιρίου 1 και δυτικά του κτιρίου 3 και αποτελείται εξ’ολοκλήρου από βίλες. Και το κτίριο 3 που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Γκριναφίδη και Κυρτσώνη αποτελείται από τις κοινόχρηστες χρήσεις του ξενοδοχειακού καταλύματος, reception, χώρο αναμονής lobby και κοινόχρηστες τουαλέτες στο ισόγειο του κτιρίου 3. Αίθουσα εστιατορίου, κυλικείο-μπαρ στον Α όροφο του κτιρίου 3 και αποθήκη μαγειρείου (κάβα ποτών, γενικές αποθήκες τροφίμων), αίθουσα για  fitnessπισίνα και spaστο Β επίπεδο του κτιρίου 3.

H αρχιτεκτονική λύση :

Bασίστηκε ουσιαστικά στην χωροθέτηση τριών απλών γεωμετρικά όγκων.

Το κτίριο 1 βρισκόμενο πιο κοντά στην θάλασσα και στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου (παραλιακή οδός της Αγριάς), θέλαμε να προσδώσουμε ένα ύφος περισσότερο νεοκλασικό. Για αυτό το λόγο υπάρχει η αυστηρότητα των ανοιγμάτων σε όλα τα επίπεδα του κτιρίου. Σχεδιάσαμε όχι μεγάλους εξώστες 1,80μ x 1,40mκαι μία ενιαία ισοκλινή στέγη με επικάλυψη ρωμα’ι’κά κεραμίδια που σκεπάζει όλη την επιφάνεια του κτιρίου. Το νεοκλασικό ύφος δεν είναι ξένο για τα δεδομένα της Αγριάς και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου γιατί συναντάμε πολλά και αξιόλογα δείγματα τέτοιας αρχιτεκτονικής. Δεν θέλαμε να αλλοιώσουμε τις όψεις του κτιρίου με τυχόν επιπρόσθετα στέγαστρα. Το μόνο στέγαστρο που  έχουμε σχεδιάσει είναι στην ανατολική πλευρά του κτιρίου 1 και είναι στο επίπεδο της εισόδου του ισογείου. Είναι μαύρο μεταλλικό ως σκελετός και επικαλύπτεται από τζάμι.

Επίσης στο κτίριο 1, κυρίως στην πρόσοψη έχουμε στο ισόγειο σκωτίες, στις γωνίες παραστάδες και μεταξύ των ανοιγμάτων αυτή την κατακόρυφη γεωμετρική συνέχεια που δίνει περισσότερο έμφαση στον άξονα (ψ) ως μέσω έκφρασης αυτού του νεοκλασικού ύφους. Επίσης κάναμε 2 μικρές προεκτάσεις στο ισόγειο του κτιρίου 1 στην ανατολική πλευρά όπου ογκοπλαστικά αποτελούν δύο επιφάνειες ‘’προκύπτων εξωστών’’ για 2 ανατολικά διαμερίσματα του Α ορόφου. Και αυτό το πραγματοποιήσαμε για να ‘’ελαφρύνουμε’’ αρχιτεκτονικά την ανατολική πλευρά του κτιρίου 1 από ‘’επιπλέον πρόβολους’’. Όπως με το ίδιο σκεπτικό κινηθήκαμε και στην νότια πλευρά του κτιρίου 1, όπου σχεδιάσαμε μικρό ημιυπαίθριο χώρο στο ισόγειο, στον Α όροφο και στον Β όροφο για να λειτουργήσει ως ‘’μαξιλάρι’’ μεταξύ των εξωστών και των ανοιγμάτων αυτής της νότιας πλευράς.

Για το κτίριο 2 πραγματοποιήσαμε μία περιστροφή 50 μοιρών ως προς την ρυμοτομική γραμμή της οδού Γκριναφίδη και αυτό για να υπάρχει η βέλτιστη θέα από τους εξώστες και τα ανοίγματα αυτού του κτιρίου 2 προς την θάλασσα. Η πρόσβαση σε αυτό το κτίριο 2 γίνεται από τον βορεινή πλευρά, όπου έχουμε το κεντρικό κλιμακοστάσιο και τον ανελκυστήρα. Στο ισόγειο του κτιρίου 2 έχουμε τους χώρους των καθιστικών, και  τις τραπεζαρίες από τις βίλες 1,2 και 3. Στο επίπεδο των παταριών του κτιρίου 2 έχουμε σχεδιάσει τις κρεβατοκάμαρες από τις αντίστοιχες βίλες. Και στον Α όροφο του κτιρίου 2 έχουμε τις βίλες 4, 5 και 6 με θέα όπως περιγράψαμε και στην αρχή στην νότια πλευρά του οικοπέδου προς την θάλασσα του Παγασητικού κόλπου. Το κτίριο 2 δεν διαφοροποιείται από το κτίριο 1 μορφολογικά. Εντάσσεται και αυτό στην γενικότερη αρχιτεκτονική σύνθεση γιατί ακολουθεί πιστά τις ίδιες διαστάσεις των ανοιγμάτων και των εξωστών καθώς και τα ίδια υλικά κατασκευής με τα υπόλοιπα κτίρια. Στη βορεινή πλευρά αυτού του κτιρίου 2, όπως και του κτιρίου 1 και3, προσπαθήσαμε να μειώσουμε τις επιφάνειες των ανοιγμάτων χωρίς όμως να ξεφύγουμε γεωμετρικά. Σχεδιάσαμε για αυτό το λόγο τετράγωνα παράθυρα διατάσεων 0,80μ x 0,80μ με κορνίζες που σχηματίζουν Π.

Στο κτίριο 3 που είναι οι κοινόχρηστες χρήσεις του ξενοδοχειακού καταλύματος, ήτοι εστιατόριο, κυλικείο- μπαρ δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε εσκεμμένα κάποιων πρόβολο για να διαφοροποιηθεί  σε αυτό το κομμάτι από το κτίριο 1 και 3. Η είσοδός του είναι από την νότια πλευρά από την οδό Γκριναφίδη ή από την δυτική πλευρά του κτιρίου αυτού. Ως νότια πρόσοψη από την οδό Γκριναφίδη δημιουργούμε μία συμμετρία στα ανοίγματα. Έχοντας ως είσοδο τον κεντρικό ημιυπαίθριο χώρο, τα παράθυρα του Α ορόφου παντρεύονται σχεδιαστικά με τα ανοίγματα των υπόλοιπων κτιρίων 1 και 2. Και στον Β όροφο σχεδιάζουμε τετράγωνα ανοίγματα. Θέλοντας πάντα έτσι με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε την αίσθηση της γεωμετρικής ισορροπίας, στα κάτω επίπεδα τα πιο μεγάλα ανοίγματα και στα πιο πάνω τα πιο μικρά. Στην αίθουσα του εστιατορίου έχουμε σχεδιάσει ένα εσωτερικό αίθριο (κενό στην πλάκα) που βλέπει στο επίπεδο του ισογείου στο lobbyτου ξενοδοχείου. Και επίσης το ύψος της αίθουσας του εστιατορίου είναι στα 5,20μ γιατί και πάνω από αυτή την αίθουσα έχουμε κενό στην πλάκα.

Όλες οι στέγες και από τα 3 κτίρια θα είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Οι συνολικές κλίνες του ξενοδοχείου θα είναι εβδομήντα επτά (77) γιατί έχουμε 52 κλίνες στο κτίριο 1 και 25 κλίνες στο κτίριο 2.

Το ξενοδοχείο είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει σεβαστεί τις προδιαγραφές που ισχύουν για τα επιπλωμένα διαμερίσματα τεσσάρων αστέρων.

Το κτίριο εντάσσεται στο φυσικό ανάγλυφο και στο περιβάλλον της περιοχής και προσπαθεί όσο το δυνατό περισσότερο να ικανοποιεί τις ανάγκες των χρηστών του και των φιλοξενουμένων τους.

– πλευρά επί της οδού Γκριναφίδη

– πλευρά επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου